Geen categorie

Informatieavond zon en wind in gemeente Rheden

De gemeente Rheden hield op 17 februari een informatieavond over grootschalige opwekking van energie door zon en wind. Ik schrok van de opdracht die onze gemeente heeft. Het heeft grote gevolgen voor de nabije natuur en het landschap van de Posbank, de Veluwezoom en de uiterwaarden.

In heel Nederland worden gemeentes gedwongen tientallen windmolens en honderden hectares zonnepanelen per regio te plaatsen. Hierbij is het motto: “zelf kiezen, anders wordt er voor jullie gekozen”.

Windmolens worden steeds groter. Er wordt gedacht aan windmolens van 5,6 MW. De bestaande molens bij Duiven zijn 2 MW.

Een landschapsarchitect liet tijdens de bijeenkomst de mogelijkheden voor windmolens en zonnevelden de revue passeren. Hij wist de plannen goed te verkopen.

Wind

Windmolens in de Havikerwaard of in de Veluwse bossen: mooie 240 meter hoge “landmarks”. De realiteit is, dat ze het landschap en de natuur aantasten. Ze leveren circa twintig procent van hun vermogen en over twintig jaar is het onbruikbaar afval.

Plaatje gekregen via de gemeente Rheden.
De onderzoeksgebieden voor het plaatsen van windmolens. Alleen in Soerense Broek zijn geen beperkingen. De andere onderzoeksgebieden hebben die wel. Dat zegt overigens niets, want voor het klimaatakkoord kunnen belemmeringen aan de kant worden geschoven.

Zon

Ook de zonnevelden wist de architect aantrekkelijk te brengen. Het kan er goed recreëren zijn. Maar een “zonneweide” is niets anders dan een industrieterrein waar een hek omheen staat. Ecologisch gezien is het een drama. In de winter levert het nauwelijks wat op en ’s nachts niets. Na twintig jaar is het een berg chemisch afval.

Plaatje gekregen via de gemeente Rheden.
Let op de oranje strook bij Middachten. Hoeveel is daar de laatste jaren in geïnvesteerd voor natuurontwikkeling. ” Nee tenzij”, maar wel eventueel kleinschalig?

De ongemakkelijke waarheid

Het doel van het klimaatbeleid is om opwarming van de aarde te voorkomen. Zonnepanelen en windmolens zijn hiervoor geen doeltreffende oplossingen. Dat is inmiddels wel duidelijk. Maar het is een onwelkome waarheid voor bestuurlijk en politiek Nederland. Of men is nog onwetend, of een “believer”.  De opwarming van de aarde gaat zo gewoon door en ons landschap en leefomgeving wordt zwaar aangetast.

De tijd dringt

De overheid, de provincies en de gemeentes denderen door. In juni moeten alle regio’s een bod inleveren in Den Haag. In het hele land zijn grote aantallen ambtenaren hiermee bezig en ze worden bijgestaan door adviesbureaus. Zij zullen leveren wat hun wordt gevraagd. De mensen, die aan de zonnepanelen en windmolens willen verdienen, zijn zich al aan het warmlopen.

Natura2000, ganzenrust- of stiltegebied; als de huidige regels te knellend zijn worden deze ter discussie gesteld. Niets is veilig! 

Help mee om dit te keren

Dit is het moment. Doen we niks, dan komen de windmolens en zonnevelden er gewoon.

De tijd dringt! 
Ben je ook bezorgd? Wil je meedenken? Help mee om dit te keren. Het is nu of nooit.

Samen staan we sterker!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s