Geen categorie

Planet of the humans

Rheden Rationeel krijgt steun uit onverwachte hoek!

De Amerikaanse documentairemaker en activist Michael Moore (bekend van “Fahrenheit 9/11” en “Bowling for Columbine”) presenteert een indringende film die deze week in première ging ter gelegenheid van Earth Day (21 april 2020): Planet of the Humans , deze maand gratis te zien op Youtube

In zijn aanbeveling schrijft hij: “a documentary that dares to say what no one else will this Earth Day — that we are losing the battle to stop climate change on planet earth because we are following leaders who have taken us down the wrong road — selling out the green movement to wealthy interests and corporate America.”.

De groene illusies

In de documentaire zien we milieuactivist Jeff Gibbs aanlopen tegen de grenzen van zijn zijn geloof in groene energie: zon, wind en biomassa. De alternatieven voor fossiele brandstoffen, die ook in het Nederlandse klimaatakkoord de dienst uitmaken. Hij laat zien dat dit illusies zijn, “groene” illusies, die allesbehalve groen zijn.

Ook zien we dat klimaatgoeroe Al Gore liegt over zijn oliewinsten, dat Apple liegt over 100 procent duurzame productie. We zien hoe vervuilend de batterij fabriek van Tesla is.

We zien hoeveel hout er van “all over the world” naar Europa gaat voor de biomassa centrales

En zoals bekend, maar het blijft schokkend, wordt weer eens aangegeven dat biomassa veruit het grootse aandeel in “groene” renewable energie heeft (zelf in Duitsland, waar zoveel is geïnvesteerd in zon en wind):

Er wordt nog een mooi voorbeeld gegeven van een “groene” ethanolfabriek die meer fossiele brandstof verbruikt dan dat hij met zijn ethanolproductie kan vervangen.

Grondstoffen

In de film wordt in sneltreinvaart een impressie gegeven van hoe grondstoffen worden geplunderd. Dit start op 36:53 in de documentaire en eindigt op 39:08 Bekijk vooral de film, met de dramatische muziek. Maar voor een snelle blik vond ik deze tweet:

Mijnbouw, ontbossing, milieuvernietiging, afval en fossiele brandstoffen; dat is allemaal nodig voor de productie van zonnepanelen, windturbines en biomassa.

Startnotitie RES Arnhem Nijmegen

Het was me al opgevallen dat in de startnotitie van onze RES regio dit staat over grondstoffen (in paragraaf 4.2 Communicatie): “De manier waarop wij op dit moment voorzien in onze energiebehoefte leidt op termijn tot schaarste aan grondstoffen en tot grote milieuproblemen.”
Juist op dit punt scoort “groen” dus heel slecht.

En verder staat er in die paragraaf over de communicatie van de energietransitie: “Bewustwording en het gevoel van eigenaarschap dragen bij aan de maatschappelijke acceptatie en daarmee ook aan versnelling op de energietransitie.”.Zal communicatie van RES Arnhem Nijmegen durven erkennen dat onze leiding (het kabinet met het klimaatakkoord) de verkeerde afslag heeft genomen? Of laten ze de inwoners in de waan dat ze schoon en goed bezig zijn, doordat ze zonnepanelen op het dak hebben. En dat subsidie op een elektrische auto goed besteed gemeenschapsgeld is?

Laten we die “groene” illusie zo snel mogelijk verbreken. Dat is een belangrijke stap in de bewustwording. Alleen dan kunnen we stappen zetten naar een beter klimaat.

Update 6 mei 2020

Aanvankelijk bleef het stil in de media . Maar inmiddels is er een storm van kritiek. Er werd serieus geprobeerd om de documentaire off line te halen. Maar ondanks het gemuggenzift over details: de hoofdzaak staat als een huis en daar voelt men zich inderdaad ongemakkelijk bij. Zie hier de riposte van Michael Shellenberger.

Advertentie

Een gedachte over “Planet of the humans”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s