Geen categorie

Zonnestroom laat ons in de steek

17 Februari, tijdens de informatie-avond van de gemeente Rheden over grootschalige energieopwekking werden na de presentatie groepjes samengesteld. Die groepjes konden verder discussiëren over waar de beste mogelijkheden zouden zijn voor het plaatsen van windturbine-parken en zonnevelden. Ik was ingedeeld in een groepje met een enthousiaste pensionado. Hij was zeer in zijn nopjes met de zonnepanelen op zijn dak. “Ik ben er al!” zei hij “voor mijn stroomverbruik ben ik helemaal zelfvoorzienend dankzij mijn zonnepanelen”. Dat was op een donkere avond in februari. Ik vroeg hem of ze thuis kaarsen hadden aangestoken. Hij keek me wat vreemd aan.

In een glasheldere column (Volkskrant 29 feb 2020) liet Martin Sommer een kritisch geluid horen over het klimaatbeleid onder de titel: ‘Wij worden met die energietransitie ergens ingerommeld.’ Ik citeer:

Co Wilders, geen familie, heeft verstand van zonne-energie en is van GroenLinks, een niet-alledaagse combinatie. Hij zat tot 2012 professioneel in de zonnepanelen, verhuisde naar Friesland en had er lol in zijn huis helemaal energieneutraal te maken. Dus superisolatie, een dak vol panelen en een warmtepomp. Toen hoorde hij op een van de GroenLinkse meet-ups Jesse Klaver beweren dat je warmtepomp in de winter wordt gevoed door de zonnepanelen op je dak. ‘Zeshonderd man in de zaal slikten het als zoete koek, minus één’, aldus Wilders.

Hier gebeurt waar Rheden Rationeel zich tegen teweer stelt: er wordt een fabel verteld en met fabels redden we de aarde niet. En hier gebeurt ook wat Michael Moore in zijn documentaire Planet of the humans aantoont en waar ik dit bericht over schreef: “we are losing the battle to stop climate change on planet earth because we are following leaders who have taken us down the wrong road”.

Nog een citaat uit de column van Sommers:

De energievraag neemt in de winter vijfmaal toe, maar je zonnepanelen doen ‘niet drie keer niks, zoals de uitdrukking luidt, maar negen keer niks, want ze leveren 90 procent minder op’.

Het verraste me dus niet toen ik eind maart via Twitter over een artikel in het NRC las “Tennet: beperk subsidie voor zonnestroom”. Zonnestroom wordt vooral op zomerse dagen geproduceerd als de vraag toch al niet zo groot is en de prijzen laag.

het artikel uit de NRC is niet meer publiek toegankelijk voor niet-abonnees

De beheerder van het hoogspanningsnet, Tennet, dringt er bij minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) op aan om de opwekking van zonnestroom minder of slechts onder voorwaarden te subsidiëren. Daarbij gaat het zowel om grote zonneparken als om panelen op particuliere woningen. “Je kan je afvragen of die opgewekte stroom dan wel zinvol kan worden gebruikt”, zegt bestuurder Ben Voorhorst van Tennet. Tennet is voor stroom, wat de Nederlandse Gasunie is voor gas.

Conclusie

Subsidie aan zonnestroom is verspilling van gemeenschapsgeld. Het gaat naar zonnestroom op momenten dat er weinig behoefte aan is. En als er wel behoefte aan is, zoals in de winter, kan er niet geleverd worden.

Kortom, zonnestroom is af. Het is ongeschikt voor het stoppen van de opwarming van de aarde. Het zou in geen enkele RES een rol moeten spelen. En dus ook niet in Rheden.

Maar er zijn meer redenen om tegen zonnestroom te zijn. En dat heeft te maken met grondstoffen, afval, ruimtebeslag en biodiversiteit. Daarover later meer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s