Geen categorie

Factsheet zon en wind aangeboden aan wethouder

Donderdag 7 januari ontving wethouder Klomberg de Factsheet Windmolens en zonnevelden uit handen van Rheden Rationeel (Anita Werkman, Frederik Serné, Henk Alkemade en Roelof Meijer). Dit gebeurde online tijdens een 10-minuten gesprek over de grootschalige opwek van energie door zon en wind. Ook Karen Hoorn, urban planner van de gemeente Rheden, was erbij aanwezig.

Klik op het licht voor een kleurrijke en interactieve presentatie van de factsheet of open als pdf

In de Factsheet hebben we verschillende aspecten van grootschalige energie opwek uit zon en wind belicht.

Over het landschap en beleving, natuur en milieu, gezondheid en welzijn, financiën en wetgeving. Daarnaast hebben we nog een stuk gewijd aan Klimaatalarm en de schadelijke effecten die dat heeft. We hebben zoveel mogelijk feiten benoemd en die gestaafd met voetnoten en bronnen.

We vroegen wethouder Klomberg de inwoners van Rheden te voorzien van objectieve informatie over de plannen.

Bijvoorbeeld hoe onze gemeente er in 2030 uitziet en in 2040, als de plannen zijn uitgevoerd. We willen dat er eerlijke voorlichting wordt gegeven met benoeming van de voor- en nadelen, risico’s, onzekerheden en de kosten op alle vlakken (financieel, gezondheid en welzijn, natuur en landschap).

We vertrouwen erop dat onze Factsheet de gemeente hierbij gaat helpen.

Advertentie

6 gedachten over “Factsheet zon en wind aangeboden aan wethouder”

 1. Wethouder Klomberg kan de informatie die nu aangedragen wordt goed gebruiken. In de interactieve presentatie wordt een beeld geschetst van de windturbines in de Velperwaarden. Dit beeld is afkomstig van de RES-organisatie. Er is ook een “fraai”-beeld van de RES over de windturbines genomen vanaf de Zutphensestraatweg bij Rheden op afstand 1800 m genomen van de molens. Voorwaar lijkt het allemaal niet zo erg. Maar wordt hier het toekomstbeeld geschetst? Neen dus , het zijn “makelaars”-plaatjes genomen met bijzondere fototechnieken voor de verkoop van de molens. Bovendien is een kleine molen in beeld gebracht om op het plaatje te kunnen passen. Even voor het beeld; wethouder Klomberg promoot nog steeds de zeer hoge windturbines 5,6 MW, tiphoogte 240 m, ashoogte 165 m, rotordiameter 150m. De enige molen op land van deze omvang staat op de Maasvlakte bij Rotterdam. Vergelijk met bij Duiven ( tiphoogte 150 m) en bij Angerlo ( tiphoogte 175 m ), en u kunt zich een beetje een voorstelling maken van de gigantische impact van deze windturbines. De derde Maasvlakte lijkt dus in de Velperwaarden te komen! Deze windturbines komen zeer dicht bij de woonkern Velp. In de praktijk is voor het creeëren van draagvlak een windladder ontwikkeld. De windladder wordt door veel gemeenten toegepast . Als laatste trede komt windturbines in de nabijheid van woonkernen aan de orde om voldoende energie te kunnen opwekken. De afstand tot de woonkernen die daarbij wordt gehanteerd: “Minimaal één kilometer”. Voor de “Maasvlaktemolens in de Velperwaarden” zou deze afstand groter moeten zijn. Het lijkt mij goed dat wethouder Klomberg bovenstaande ook meeneemt bij het verdere proces. Bovendien is het gewenst, zoals in de factsheets ook is aangegeven, nu eens met “eerlijke ” animaties te komen gezien vanuit de woonkern Velp of vanaf de Broekdijk zoals de recreanten de windturbines zullen ervaren. Tot nu worden deze plaatjes niet vertoond terwijl het eindbod eind deze maand door RES, waarschijnlijk met instemming van wethouder Klomberg, wordt afgehandeld.
  Frans Verhoef.

  Like

 2. De politiek zit er geharnast in Pvda wil niet een praten met mensen die iets tegen windmolens hebben.
  Het trieste is dat al 30 jaar bekend is dat windmolens een minimaal rendement opleveren en toch gaat men er mee door. Politici weten dit ook en toch door gaan, tijd voor een tegen stem.
  Onderzocht is dat op 95 % v/d daken van bedrijven geen zonnepanelen staan, stimuleer dat en laat de natuur met rust.
  Kortom politiek toon lef en pas je visie aan.

  Like

 3. Zonnevelden vind ik ook niks, vooral, als er nog daken te over zijn om te benutten. Over windmolens heb ik , al jaren geleden gelezen, dat er nieuwe, kleinere en lagere zijn, die langzamer draaien, kortere wieken hebben en ook nog eens meer opleveren. Die zouden beter voor vogels zijn en minder geluid maken. Als ik dit goed onthouden heb, zouden deze een prima alternatief zijn. Ik ben beslist niet tegen windenergie, als deze het zo kan. Wat is jullie mening hierover? Met vriendelijke groet, Bernadette Schoonwater

  Like

 4. hallo
  Ik ben het helemaal eens in jullie artikel in de Gelderlander
  Maar, als ander alternatief hebben we nog waterkracht centrale,s
  daar hoor je nooit wat over , misschien kun dat beter uitbreiden
  Naast het plaatsen van zonnepanelen op heel veel grond die
  later niet meer te gebruiken is .
  we proberen zo goed mogelijk de oceanen vrij van plastic ed te houden
  daarnaast strooien we hele gebieden vol met panelen (ook kunststoffen)
  Ik vraag me af hebben we zoveel stroom nodig

  vriendelijke groet

  jan storteboom

  Like

  1. In water leven vissen en die overleven een watercentrale niet. nog meer als een vogel bij een windmolen omdat deze meer schoepen heeft en sneller draaid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s