Geen categorie

Genoeg is genoeg

Maandag 8 februari heb ik anderhalf uur mogen meedenken met wethouder Klomberg over het beleidskader Energie en landschap van de gemeente. Voor die vergadering waren verschillende bewonersgroeperingen uitgenodigd die zich bezighouden met de energietransitie.

De wethouder en zijn ambtenaar vinden, dat er in een beleidskader geen concreet meetbare kaders horen te staan. De wethouder wil voorkomen dat het beleidskader een belemmering vormt voor zon en wind. Linksom of rechtsom, de zonnevelden en windmolens moeten er komen. Hij liet zich daarbij ontvallen, dat als we nu niets doen, er over 30 jaar helemaal geen natuur en landschap meer bestaat om te beschermen. 

Wat in al deze discussies niet aan de orde mag komen is, dat er helemaal geen zon en wind in Rheden geplaatst moet worden. “Nee” zeggen mag niet. Het is een opgave van het Rijk waaraan voldaan moet worden. In zijn totaliteit moeten alle gemeentes in Nederland 35 TeraWattuur met zon en wind opbrengen. 

Inmiddels is duidelijk dat die doelstelling nagenoeg is bereikt. De ongekroonde cijferkoning van de energietransitie, Martien Visser, heeft dit uitgerekend. Luister naar zijn verhaal op 6 februari bij Studio Energie op Soundcloud

Dit goede nieuws vertelde ik tijdens de vergadering. De wethouder reageerde niet verheugd en betwijfelde of het waar was. Maar de cijfers zijn keihard en niet te ontkennen. Het argument “Het moet van Den Haag” is van tafel. Gelukkig, laten we blij zijn! Méér is niet nodig aldus Visser: “Als het waait en de zon schijnt, komt de stroom onze oren uit”.

Dus gemeente, stel in het beleidskader dat ons buitengebied verboden toegang is voor zonnevelden en windmolens. Wel zo helder. Laten we zoeken naar oplossingen die wel helpen tegen de klimaatopwarming.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s